İmbik Sterilizasyonu
İmbik, gıdaların termal işlenmesi için kullanılan herhangi bir kapalı kap veya diğer ekipman anlamına gelir. Tipik olarak sterilizasyon sıcaklıkları 110 ila 135 ° C arasında değişir.
Buhar Statik Otoklavlar - Yatay ve DikeyStatik buhar imbikleri, düşük asitli konserve yiyecekleri işlemek için kullanılan ilk imbik sistemlerinden biriydi; doymuş buhar ısı transferi için mükemmel bir ortamdır. Hava cepleri “soğuk noktalar” oluşturabildiğinden, işleme başlamadan önce havayı uzaklaştırmak için buhar statik imbiklerin çalıştırılması önemlidir, bu işleme havalandırma adı verilir.
Statik ve Döner Buhar / Hava Karbeleri - YatayEsnek ambalajlarda paketlenen ürünlerin işlenmesi için örn. Alüminyum ve plastik tepsiler veya torbalar, esnek ambalajın genişlemesini önlemek için sterilizasyon sıcaklığında doymuş buhar basıncından fazla bir aşırı basınç uygulanmalıdır. Buhar / hava imbikleri bunu basınçlı havanın girişiyle sağlar. Bu, “soğuk noktaları” önlemek için imbikin bir ucundaki büyük bir fan ile buharla karıştırılır.
Statik Su Daldırma Karterleri - Yatay ve DikeyProses ortamının aşırı ısıtılmış su olduğu başka bir aşırı basınç imgesi. Karnetteki su seviyesi, konteynırların üst seviyesinin üzerinde su sağlamak için her zaman muhafaza edilmelidir, çünkü üstteki kaplar aksi takdirde işlenmemiş olabilir.
Statik Su Kaskad ve Su Püskürtme KarneleriBaşka bir aşırı basınç, aşırı ısıtılmış su kullanarak tekrar sıkıştırılır. Her iki tip de, yüksek kapasiteli bir pompa ile imbikin alt kısmından belirli bir miktar proses suyunun çekildiği ve metal plaka (lar) / manifold (lar) veya sprey memelerinin üst ve yanları boyunca dağıtılan imbik olarak tanımlanır.
Dikey İmbikler:
Kasaların elle veya tavan vincinin odaya indirildiği ve dört veya daha fazla kafes tutan imbiklere kadar küçük bir sandıktan farklı olabileceği birimler olarak tanımlanır.
Yatay imbik:
Kasaların bölmeye itildiği veya taşındığı birimler olarak tanımlanır. Küçük bir sandıktan on iki veya daha fazla ürün içeren büyük imbiklere kadar değişebilirler.
Dönen Parti İmbikleri:
Kasaların bölmeye itildiği veya taşındığı yatay birimlerdir. Isı penetrasyonunu iyileştirmek için ürünlerle birlikte kasalar sterilizasyon işlemi sırasında döndürülebilir.
Statik veya döner imbiklerde sterilize edilen tipik konteyner tipleri şunları içerir:
- Normal ve vakumlu kaplar
- Cam kavanozlar
- Alüminyum ve plastik tepsiler
- Alüminyum ve plastik torbalar
- Cam ve plastik şişeler
- Geri dönüşümlü karton