Liyofilizasyon
Dondurarak kurutma (veya liyofilizasyon), nihai ürün olarak kuru bir 'kek' bırakmak için bir çözeltiden suyu uzaklaştırmak için kullanılan bir tekniktir. Kuru ürün, bir çözeltiden çok daha kararlıdır. Azalan ağırlık ve hacim büyük bir avantajdır ve suyun uzaklaştırılması ürünün aktivitesini değiştirmez. Bu teknik, ürünün aşırı düşük sıcaklıklar (tipik olarak –40 ila –80 °C) kullanılarak bir rafta dondurulmasını, bir vakum uygulanmasını ve daha sonra buzun buhara dönüşmesini sağlamak için ürünün yavaşça ısıtılmasını içerir. Bu, su içeriğini süblimasyon adı verilen bir işlemle üründen uzaklaştırır.
Dondurarak kurutma sırasında kritik parametreler sıcaklık (ürün ve raf) ve basınç / vakumdur. Bu genellikle odadaki rafların sıcaklık haritalamasını, kondenser soğuma testini, vakum pompalama sisteminin verimliliğini test etmek için sistem değerlendirme testini ve contaların kalitesini göstermek için vakum bütünlük testini ve ayrıca SIP sistemi için buhar kaynaklarının validasyonunu içerecektir.
Dondurarak kurutma oldukça pahalı bir işlem olduğundan, işlenen ürünlerin çoğu ilaç ve biyoteknoloji endüstrilerindedir. Şirketler genellikle aşılar ve diğer enjekte edilebilir ürünler gibi ürünlerin raf ömrünü uzatmak için dondurarak kurutma yöntemini kullanırlar. Suyu malzemeden çıkararak ve bir flakondaki malzemeyi kapatarak, malzeme kolayca depolanabilir, sevk edilebilir ve daha sonra enjeksiyon için orijinal formuna geri döndürülebilir.
Liyofilizasyon ayrıca aşağıdaki gibi başka endüstrilerde de yapılabilir:
Gıda endüstrisi (örnek: dondurulmuş kuru meyveler, astronot gıda malzemeleri, hazır kahve)