Hidrostatik İmbiklerin Validasyonu
Hidrostatik imbik, sürekli bir ajitandır. Genel olarak hidrostatik imbik, konteynerin sürekli bir taşıyıcı zincir tarafından taşındığı sabit bir sıcaklıkta, doğru işlem süresini sağlamak üzere tasarlanmış sabit bir hızda çalıştırılan bir buhar imbik olarak düşünülebilir. Taşıma zinciri hidrostatik kulede yön değiştirdiğinden, az miktarda ürün çalkalaması olabilir, taşıyıcının bu yön değişiklikleri "geçişler" olarak adlandırılır.
Bu dikey imbik sistemleri dünya çapında sadece birkaç şirket tarafından üretilmektedir. Çok büyüktürler ve normalde havaya birkaç kat uzatılırlar. Hidrostatik bir imbikin daha küçük yatay versiyonları da mevcuttur.
Kaplar, sürekli zincir üzerindeki yatay taşıyıcıya yüklenir ve sterilizatörün giriş bacağına kadar taşınır. Giriş ayağı, önceden ısıtıldığında ve basınç altındayken ürünün aşağı doğru hareket ettiği su dolu bir kuledir. Giriş bacağının altında konveyör, sterilizasyonun gerçekleştiği buhar kubbesine geçer. Ürün daha sonra ocaktan soğutma ve basınçsızlaştırma işlemini başlatan başka bir hidrostatik ayakla çıkar. Konveyör zinciri daha sonra kapları, işlenen ürünün sürekli taşıyıcıdan çıkarıldığı yükleme istasyonunun yakınına geri taşır.
Su kullanımı geleneksel imbiklerden daha düşüktür. Ne yazık ki, hidrostatik imbikler yüksek bir sermaye maliyetine sahiptir ve uzun pişirme süreleri gerektiren çok yüksek üretim hacimleri gerektirir.
Sıcaklık ve basınç ölçümlerinin validasyonu için, sadece kutuların içine ideal olarak monte edilmiş TrackSense® kablosuz veri kayıt cihazları kullanılabilir. Bazı hidrostatik imbikler ve hidrolock imbikleri için bir miktar kutu dönüşü meydana gelebilir. Tipik olarak çoğu ürün 121.1˚C civarında sterilize edilecektir, ancak ürünlere ve kule yüksekliğine bağlı olarak sıcaklıklar daha yüksek veya daha düşük olabilir.
Hidrostatik İmbiklerde işlenen teneke kutular, tepsiler, şişeler ve torbalardaki tipik ürünler:
- Evcil hayvan gıdaları
- Çorbalar
- sebzeler
- meyve
- Konserve özel ürünler